To już kolejna edycja Restaurant Week, w której mamy przyjemność czynnie uczestniczyć. Festiwal to nie lada gratka dla wszystkich foodies, którzy lubią próbować dań spoza karty. Widelce i noże w dłonie - przed nami ponad dwa tygodnie kulinarnych doznań w najlepszych poznańskich restauracjach!
Jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie kampania: #FoodMustGoOn!, której celem jest wsparcie dla przetrwania niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć Gościom, że idąc na wrześniowy Festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą im m.in. zebrać środki zapasowe na wypadek zamknięcia. To kolejne działania RestaurantClub (organizator Festiwalu) na rzecz ocalenia lokalnych niezależnych restauracji. Dzięki “Karcie Higieny”, która jest jednym z filarów Restaurant Weeka, RestaurantClub chce podkreślić pełną gotowość restauracji na bezpieczne i zgodne z wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi przyjmowanie Gości.
Polecane w Poznaniu
Zastanawiasz się, które restauracje odwiedzić podczas Restaurant Week w Poznaniu? Przychodzimy z propozycją topowych restauracji, w których każdy znajdzie smak dla siebie. W cenie 59 zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl. Tegoroczna edycja Festiwalu Najlepszych Restauracji sprawi, że z pewnością ominie Cię jesienna chandra i to nie przez czekoladę, a doskonałe potrawy #SpozaKarty od najlepszych Chefów.
1. Projekt Alfa
W Poznaniu na Restaurant Week można się wybrać do restauracji Projekt Alfa. To koncept kulinarny oparty na daniach kuchni regionalnej i polskiej. W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. policzek z dzika, sos czekoladowy z wędzoną śliwką i porto, pomme suflet z dodatkiem musu z pieczonego czosnku i ziemniaka. Na deser sernik orzechowy z kwiatem pomarańczy, karmelem oraz czerwonym pieprzem.
2. Oregano & Wine
Oregano and Wine to doświadczenie fuzji smaków. Dania składają się z lokalnych składników, a Chef Kuchni: Tomasz Zdrenka dodaje do nich szczyptę francuskich i śródziemnomorskich akcentów. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjesz kurczaka kukurydzianego, risotto z selera, krokieta z grzybami, buraka, kapustę włoską, sos z pigwą. Na miłośników zielonego menu czeka ravioli z dynią i serem ricotta w emulsji winno-maślanej. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!
3. Jemsushi
Jeśli szukasz restauracji na wieczorne spotkania ze znajomymi przy wybornej kuchni azjatyckiej, koniecznie zarezerwujcie stolik w Jemsushi. W menu mięsnym króluje uramaki z łososiem MOWI w panko oraz tatarem z dodatkiem masła arachidowego. W wersji wege znajdziesz uramaki ze szparagami w tempurze z sałatka goma, owinięte mango. Nic, tylko rezerwować!
4. Hatti
Masz ochotę na podróż do orientalnych Indii? Jeśli tak, to koniecznie weź udział w Restaurant Week i odwiedź restaurację Hatti. Menu zawiera unikalne dania spoza karty na bazie orientalnych przypraw i aromatów. Serwowane tu dania z pewnością urzekną Twoje podniebienie i sprawią, że będziesz chciał tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu butter chicken, czyli kurczaka w sosie maślano-pomidorowym z plackiem lub ryżem!
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.