Witamy wiosnę pełnią smaków! Już od 23 marca startuje kolejna edycja Restaurant Week, realizowana pod hasłem Comfort Food! Czego możemy spodziewać się ze strony lokalnych restauratorów?
Comfort food, czyli…
- Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. Ten szczególny rodzaj jedzenia nie wpływa bezpośrednio wyłącznie na nasze kubki smakowe, ale również wywołuje pewne bodźce w naszym mózgu. To wspomnienia, sentymenty, szczególne upodobania, które siedzą w naszej głowie. Jedząc nasze pielmieni z jeleniem z borówkami i zabielanym bulionie wracają wspomnienia z dzieciństwa, a to powoduje, że czujemy się bezpiecznie. - zaznacza Nikodem Sawicki, Szef restauracji Wosok.
Z kolei Jan Nawrocki, Szef z Restauracji Rynek, dodaje: Comfort Food kojarzy się przede wszystkim z daniami przygotowywanym w sposób tradycyjny, a także mającymi znaczenie sentymentalne dla Gości. Comfort food powinno nawiązywać do potraw doskonale znanych z dzieciństwa, lokalnych, charakteryzujących się prostotą. W dobie dzisiejszych technologii, możemy pozwolić sobie na własną aranżację, natomiast musimy mieć na uwadze to co najtrudniejsze, czyli wyeksponowanie prostoty dania na talerzu.
Dań w stylu comfort food będzie można spróbować już podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week w Poznaniu. W cenie 59zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Poznańscy Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Na Gości w festiwalowym menu czeka więc otulające i kremowe risotto porowe z wędzonym łososiem i musem z topinamburu (Nasza Wodna 12), nostalgiczne de volaille z perliczki, gratin z włoskiej kapusty confit, ziemniaki z boczkiem i cebulą czy jabłecznik jak u mamy z crunchem migdałowym z cynamonem, lodami waniliowymi i chipsami z pieczonego jabłka (Oregano&Wine). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru!
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji możecie rezerwować na stronie Festiwalu https://bit.ly/3MQulxP