Żyj zdrowo i daj żyć innym
św. Marcin 34/25, 60-805 Poznań
Wykład Pana Pawła Oleszaka, który odbędzie się w Poznaniu 22 kwietnia 2017 roku. Wykład ten rozpoczyna cykl spotkań, na których będzie poruszana problematyka skutków hodowli zwierząt w czterech aspektach: naszego zdrowia, etyki, ekonomii i ekologii.
Stale rosnąca liczba ludności, a co za tym idzie zapotrzebowanie na żywność (szczególnie mięso) powoduje, że firmy zużywają coraz więcej gruntów rolnych pod uprawę roślin modyfikowanych genetycznie lub zraszanych pestycydami, które następnie jest karmione bydło hodowlane. Przykładowo w Polsce co roku wykorzystywanej jest około 2400 ton paszy zawierającej etoksyquinę - rakotwórczą substancję przeciwutleniajacą. Do upraw roślin rocznie zużywa się około 75 tysięcy ton herbicydów i pestycydów. Te i inne równie szokujące informacje zostaną przedstawione w formie prezentacji. Głównym założeniem wykładów jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat tego co spożywają i zaleceń odnośnie zmiany sposobu żywienia (m.in. ograniczenia a najlepiej całkowitego zaprzestania spożywania mięsa).