Freshmag Freshmag
  • Kontakt
  • O nas
  • Newsy
  • •
  • Wydarzenia
  • •
  • Miejsca
  • •
  • Magazyn
    • Lifestyle
    • Moda
    • Kuchnia
    • Aktywnie
    • Czytelnia
    • Muzyka
    • Ludzie
  • •
  • Relacje
  • •
  • Wywiady
  • •
  • Festiwale
  • •
  • Konkursy
  • Kontakt
post-image

Czy sushi może być sztuką?

Japonia w centrum europejskiego miasta



| Joanna Hała  

Matii Sushi to japońska restauracja, która na kulinarnej mapie Poznania pojawiła się już ponad 10 lat temu. Od samego początku to miejsce tworzą ludzie z pasją, którą docenili już niejednokrotnie branżowi specjaliści. „Susharnia” w centrum miasta otrzymała nie tylko żółtą czapkę prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau, ale także japoński Certyfikat International Sushi Proficiency. Kucharzy pracujących w tym miejscu łączy kreatywność i artystyczne podejście do tworzonych dań.


Smak, który docenił rząd Japonii

Sushi jest czymś więcej niż daniem – to cała bogata filozofia i tradycja kulinarna Japonii, których emanacją jest potrawa na talerzu. Dania z rodowodem Kraju Kwitnącej Wiśni fascynują ludzi na całym świecie – obserwujemy to również w Poznaniu, w którym w każdym roku pojawiają się nowe, zainspirowane tą kulturą miejsca. Jednak, by utrzymać się na tym trudnym rynku, potrzeba niezwykłej konsekwencji i wyjątkowości.

Jedną z japońskich restauracji, która w naszym mieście działa od ponad 10 lat jest Matii Sushi. Wizyta w tym miejscu to często niepowtarzalna okazja do tego, aby w stolicy Wielkopolski móc spróbować bardzo rzadkich składników. Kto z Was jadł kiedyś wołowinę wagyu czy jeżowca? Gdzie znajdziecie świeże homary? Jakie jadalne kwiaty możecie wymienić, myśląc o typowym menu lokalnych knajp?

Wszystkie dania w Matii Sushi są głęboko zakorzenione w tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni, jednak restauracja otwiera się również na nowe smaki, komponując pozycje w menu na bazie nietypowych dla kuchni japońskiej składników. Dzięki temu powstają często nowatorskie połączenia Zachodu ze Wschodem. To podejście docenili również eksperci – świadczy o tym chociażby otrzymanie prestiżowej żółtej czapki Gault&Milleu czy certyfikat International Sushi Proficiency.

Doświadczenie i artyzm na talerzu

- Kuchnia sama w sobie jest sztuką. Można to dostrzec na talerzu, kompozycje tworzone przez nas w restauracji mówią same za siebie – wspomina w rozmowie z nami szef kuchni sushi Janusz Sępkowski. Byliśmy bardzo ciekawi, w jaki sposób rozpoczęła się jego przygoda z sushi – Moja fascynacja zaczęła się 14 lat temu i była to droga od ucznia do mistrza. Szkoliłem się pod okiem szefów z Japonii, Filipin i Tajlandii. Dlatego cieszę się, że ogrom pracy wykonany z moją całą załogą zaowocował wyróżnieniem w przewodniku w latach 2017/2018, a w 2015 certyfikatem wydanym przez rząd Japonii. Nasi goście mogą się spodziewać dań najwyższej jakości i ciekawych dodatków, na przykład jadalnych kwiatów wplecionych w kompozycje stworzone z najwyższej jakości produktów – mówi nam mistrz z Mati Sushi.

Nie wszyscy wiedzą, że kuchnia japońska wymaga wielkich umiejętności manualnych. Przygotowanie dań jest czasochłonne i wymaga perfekcji. Odpowiednie dobranie wszystkich składników wymaga kreatywności i wyczucia, a także artyzmu. Jednak jeszcze większą sztuką jest wizualne zaprezentowanie tego wszystkiego na talerzu i... zadbanie o stałość zespołu, który będzie dążył do realizacji wspólnej wizji. Zdaje sobie z tego sprawę manager restauracji, Mieszko Rzewnik.

- Matii to przede wszystkim zespół ludzi, którzy pracują ze sobą mnóstwo lat. Nasz szef kuchni sushi Janusz Sępkowski i szefowa kuchni ciepłej Anna Przybyłek pracują tutaj już ponad 10 lat, a wspiera ich silna grupa osób, których staż przekracza 8 lat. To oni stanowią siłę całego zespołu, nadają rytm pracy, pilnują jakości. Jednak tak jak o sile łańcucha świadczy jego najsłabsze ogniowo, tak na standard restauracji ogromny wpływ mają pracownicy z najmniejszym stażem. Z dumą mogę powiedzieć, że „nasz łańcuch” jest silny jak nigdy – podsumowuje Rzewnik.

Chętnych poznania smaku Japonii w centrum Poznania zapraszamy wraz z Matii Sushi na plac Andersa 5 w Poznaniu.

Zdjęcia: Vaiva Wronecka

Galeria

Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?
Czy sushi może być sztuką?

Najnowsze wydanie

Pobierz

#92

Wydarzenia

  • Dzisiaj
  • Jutro
  • Pojutrze
Kartky rusza w trasę koncertową

Kartky

MK Bowling Poznań • 20:00

Brak wydarzeń
Brak wydarzeń
  • Freshmag
  • Newsy
  • Wydarzenia
  • Miejsca
  • Magazyn
  • Relacje
  • Wywiady
  • Festiwale
  • Konkursy
©2017 Freshmag